Het meest gebruikte metaal in een conventioneel proces is ijzer. Het is ook belangrijk op te merken dat, hoewel de meeste niet-conventionele industriële processen metalen en andere materialen gebruiken, ze ook kunststoffen en keramiek kunnen omvatten. De meest gebruikte soorten kunststoffen zijn polyethyleen en PET. PET, of polyvinylchloride, is een synthetisch polymeer dat in veel toepassingen kan worden gebruikt en wordt tegenwoordig beschouwd als een van de meest populaire soorten plastic.

In de industriële processen van conventionele processen zijn er enkele belangrijke materialen die niet kunnen worden gerecycled. Deze omvatten lood, kwik, radioactief afval en ander gevaarlijk afval, evenals giftig afval. Deze materialen moeten op de juiste manier worden afgevoerd. Dit is een van de belangrijkste aspecten van industriële processen. Als deze materialen niet afgevoerd hoeven te worden, worden deze gerecycled.

Industriële processen kunnen van bedrijf tot bedrijf verschillen. Hoewel de meeste bedrijven een aantal van deze technieken gebruiken, kunnen ze ook andere methoden gebruiken. Alle industrieën moeten nieuwe en innovatieve manieren vinden om hun afval te verwijderen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

.