Een vrachtwagen gekocht: Waarop letten?

Een vrachtwagenaankoop is voor veel bedrijven een belangrijke investering. Het is dan ook zaak om voldoende aandacht te besteden aan het aankoopproces en de keuze van de vrachtwagen. In deze tekst bespreken we waar je als bedrijf op moet letten bij de aankoop van een vrachtwagen.

1. De juiste vrachtwagen voor de juiste toepassing

Het is belangrijk om een ​​vrachtwagen te kiezen die voorbij is bij de toepassing waarvoor je hem wilt gebruiken. Een vrachtwagen die geschikt is voor het vervoer van bouwmaterialen is bijvoorbeeld niet per se geschikt voor het vervoer van voedingsmiddelen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het laadvermogen van de vrachtwagen. Kijk daarbij niet alleen naar het maximale laadvermogen, maar ook naar het gemiddeld laadvermogen dat je nodig hebt. Zo kom je tot een te grote aanschaf van een kleine vrachtwagen.

2. Brandstofsoort

Een belangrijke keuze die je moet maken bij de aankoop van een vrachtwagen, is de brandstofsoort. Diesel is niet de meest gebruikte brandstof voor vrachtwagens, maar er zijn ook alternatieven beschikbaar. Zo zijn er steeds meer vrachtwagens op LNG of CNG verkrijgbaar. Deze brandstoffen zijn minder belastend voor het milieu en kunnen op termijn voordeliger zijn dan diesel.

3. Onderhoud en reparatie

Een vrachtwagen heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Het is daarom belangrijk om bij de aankoop van een vrachtwagen rekening te houden met de kosten van onderhoud en reparatie. Kies bij voorkeur voor een merk en type vrachtwagen waarvoor gemakkelijk onderdelen verkrijgbaar zijn en waarvoor goede service en onderhoud beschikbaar is.

4. Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect bij de aankoop van een vrachtwagen. Laat bij de keuze van een vrachtwagen daarom op de veiligheidsvoorzieningen die aanwezig zijn. Denk hierbij aan zaken als ABS, ESP, airbags en rijstrookassistentie. Ook goede verlichting en een goed zicht op de weg zijn belangrijk voor de veiligheid van de chauffeur en het overige verkeer.

5. Milieueisen

Het is belangrijk om bij de aankoop van een vrachtwagen rekening te houden met de volgende milieueisen. Steeds meer steden adopteren milieuzones waarin alleen voertuigen met een bepaalde milieuklasse toegestaan ​​zijn. Door bij de aankoop van een vrachtwagen te kiezen voor een voertuig met een schone(re) motor, voorkom je dat je later te maken krijgt met beperkingen in het gebruik van de vrachtwagen.

6. Kosten

Uiteraard spelen ook de kosten een belangrijke rol bij de aankoop van een vrachtwagen. Let niet alleen op de aanschafprijs van de vrachtwagen, maar ook op de totale kosten over de levensduur van de vrachtwagen. Daarbij kun je denken aan kosten voor onderhoud, reparatie, brandstofverbruik en verzekering.

7. Huur van koop

Als bedrijf kun je ervoor kiezen om een ​​vrachtwagen te leasen of te kopen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Bij lease ben je vaak flexibeler in het wisselen van vrachtwagens en hoef je zelf geen grote investering te doen, maar ben je wel gebonden aan de voorwaarden van de leasemaatschappij. Bij koop ben je zelf eigenaar van de vrachtwagen en heb je dus meer vrijheid, maar moet je wel zelf zorgen voor het onderhoud en de reparatie van de vrachtwagen.

Conclusie

Het aankoopproces van een vrachtwagen vereist de nodige aandacht. Zorg ervoor dat je als bedrijf goed bent op de hoogte van de verschillende opties en waar je op moet letten bij de keuze van een vrachtwagen. Door rekening te houden met factoren als toepassing, brandstofsoort, onderhoud, veiligheid, milieu, kosten en de keuze lease van koop, kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken en de vrachtwagen kiezen die het beste verleden bij de behoeften van jouw bedrijf en de toepassing waarvoor je de vrachtwagen gaat gebruiken.