Alles wat je moet weten via Google Analytics

Als website-eigenaar van marketeer is het belangrijk om inzicht te hebben in het gedrag van je bezoekers. Google Analytics is een gratis webanalyse-tool van Google die je gedeeltelijk kan helpen. Geef in deze tekst een overzicht van de belangrijkste functies en mogelijkheden van dit krachtige instrument.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een online tool waarmee je alle activiteiten op jouw website kunt monitoren en analyseren. Je kunt meer bezoekersverkeer, de bronnen van het verkeer, conversies en gebruikersgedrag op je website in kaart brengen.

Google Analytics maakt het gebruik van een trackingcode binnen enkele minuten mogelijk op uw website. Zodra de trackingcode bekend is, worden alle bezoeken aan uw website automatisch bijgehouden.

Waarom is Google Analytics belangrijk?

Met Google Analytics kun je op een eenvoudige manier inzicht krijgen in het gedrag van je bezoekers. Dit kan je helpen bij het maken van betere beslissingen over bijvoorbeeld marketingcampagnes, grondige veranderingen van de analyse van je website.

Door het analyseren van gegevens zoals bezoekersverkeer, conversies, bounce rate, demografische gegevens en gebruikersgedrag, kan uw website steeds beter worden afgestemd op de behoeften van uw doelgroep.

Hoe werkt Google Analytics?

Voordat je kunt beginnen met het gebruik van Google Analytics op je website, dien je eerst een account aan te maken. Dit kan je eenvoudig doen via de website van Google Analytics.

Eenmaal opgenomen kan je een nieuwe eigenschap aanmaken, dit is de naam voor je website binnen Google Analytics. Vervolgens krijgt u een trackingcode van Google Analytics die uw website kan installeren.

De trackingcode werkt door middel van een script dat is opgenomen in de code van jouw website. De code ontdekt een unieke ID voor elke bezoeker van je website. Deze ID wordt vervolgens gebruikt om de activiteiten van de bezoeker te volgen.

Wat voor gegevens kan je analyseren met Google Analytics?

Met Google Analytics kun je verschillende soorten gegevens analyseren. basis zijn de belangrijkste gegevens weergegeven:

Bezoekersverkeer

Dit geeft inzicht in het aantal bezoekers dat jouw website gedurende een bepaalde periode bezoekt. Het verkeer kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals organisch (via zoekmachines), directe bezoeken en bereiktede websites.

Conversies

Conversies geven aan welke acties er door bezoekers zijn genomen op jouw website. Dit kan bijvoorbeeld online zijn, het formulier van een contactformulier of het downloaden van een e-book zijn.

Demografische gegevens

Dit geeft inzicht in de leeftijd, het geslacht en de locatie van jouw bezoekers. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de doelgroep beter in kaart te brengen.

Gedragsgegevens

Dit geeft inzicht in hoe bezoekers zich gedragen op uw website. Zo kun je zien welke pagina's het meest worden bezocht, hoe lang bezoekers gemiddeld op je website blijven en hoe hoog het bouncepercentage is.

Hoe kan je Google Analytics gebruiken?

Google Analytics kan op verschillende manieren worden gebruikt. onderliggende staan ‚Äč‚Äčenkele mogelijke toepassingen en functies van Google Analytics weergegeven:

Inzicht in gebruikersgedrag

Met Google Analytics kun je zien hoe bezoekers door jouw website navigeren. Je kunt constateren waar bezoekers afhaken en welke pagina's de meeste actie verdwijnen. Met deze informatie kan je de website op de juiste manier optimaliseren.

Conversies bijhouden

Met Google Analytics kan je conversies bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld het aantal verkopen bijhouden en dus altijd inzicht hebben in de prestaties van je webshop.

Doelgroep segmenteren

Met Google Analytics kun je eenvoudig de doelgroep segmenteren op basis van onder andere demografische gegevens van het gebruikte apparaat. Hierdoor kun je de communicatie naar deze doelgroep op de juiste manier inrichten.

Gedragsstroom analyseren

Met Google Analytics kun je de gedragsstroom van bezoekers analyseren. Je kunt goed in kaart brengen welke stappen bezoekers ondernemen voordat ze een aankoop doen op jouw website.

Inhoud van de site analyseren

Met Google Analytics kan je verschillende informatie opvragen over de inhoud van jouw website. Denk hierbij aan de populairste pagina's, de belangrijkste inhoud en de zoekwoorden waarop jouw website wordt gevonden.

Zoekwoorden analyseren

Met Google Analytics kun je zien op welke zoekwoorden je website wordt gevonden. Zo weet je welke zoektermen je beter kunt scoren om jouw website online beter vindbaar te maken.

Tot slot

Zoals je hebt gezien kan Google Analytics je veel waardevolle informatie bieden over je website en de bezoekers die deze bezoeken. Het is echter belangrijk om je af te vragen welke gegevens relevant zijn voor jouw doelstellingen. Door zich te concentreren op de belangrijkste gegevens en doelen kan je de website verder optimaliseren.