Betaalkaarten en kredietkaarten: wat zijn de verschillen?

Als consumenten hebben we allemaal verschillende manieren om geld uit te geven, en betaalkaarten en kredietkaarten zijn daar twee van. Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee te begrijpen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken als het gaat om te betalen voor dingen.

Betaalkaarten

Een soort kaart waarmee geld van je bankrekening kan worden afgeschreven. Je kunt met een betaalkaart geld betalen bij een geldautomaat, winkelen bij je favoriete winkels en online aankopen doen.

Er zijn verschillende soorten betaalkaarten, elk met hun eigen kenmerken. De meeste banken bieden betaalkaarten aan, waarvan de meeste verbonden zijn aan een betrouwbare. Er zijn ook prepaid-kaarten, die werken als een soort waardebon. Je kunt deze kaarten gebruiken om spullen te kopen totdat het geld op is en daarna moet je de kaart weer opladen.

Een groot voordeel van een betaalkaart is dat je alleen geld kunt uitgeven dat al je beveiligde staat. Dit betekent dat je geen schulden kunt maken en dat je geen rente hoeft te betalen voor het geld dat je uitgeeft.

Nog een voordeel is dat betaalkaarten steeds algemener worden geaccepteerd als betaalmiddel, vooral in Nederland en België. Handelaren kunnen vaak direct van uw betaalkaart afschrijven, waardoor u niet extra hoeft te betalen voor een creditcardservice.

Kredietkaarten

In tegenstelling tot betaalkaarten is een kredietkaart een soort kaart waarmee je geld kan uitgeven dat je niet bezit. Dit betekent dat u geld kunt lenen van de kredietverstrekker.

Elke kredietkaartverstrekker hanteert eigen lijnen al dan niet i.c.m. BKR-toetsing. Meest voorkomend wordt in een contract een maximumkredietlijn aangevraagd. Dit is het bedrag dat je maximaal kunt uitgeven, en wordt bepaald door de kaartverstrekker.

Als je een kredietkaart gebruikt, dan maak je schulden als je het uitgegeven bedrag niet aan het einde van de maand betaald hebt. Als je niet op tijd betaald hebt, reken dan een kredietkaartverstrekker rent plus (mogelijk) extra kosten voor te late betalingen.

Er bestaan ​​verschillende soorten kredietkaarten, waarvan sommige punten en voordelen bieden, zoals cashback ontvangen of spaarpunten verzamelen.

Welke zou je moeten kiezen?

Er is geen vooruitlopend antwoord op deze vraag, vooruitlopend op het antwoord voor iedereen anders zal zijn. Wel kunt u aan de hand van bovenstaande informatie een beslissing nemen.

Als u bijvoorbeeld zelden of nooit schulden maakt, dan is een betaalkaart mogelijk een veiligere keuze, waarbij u alleen geld kunt uitgeven dat al op uw rekening staat.

Als u echter het gevoel heeft dat elk moment in de verleiding komt om meer uit te geven dan u zich kunt onderscheiden van uw gekochte liever achteraf betaald, dan is een kredietkaart misschien een betere optie.

Een betaalkaart is normaal gesproken voordeliger dan een kredietkaart, die u betaalt bij een kredietkaart die wordt betaald en mogelijk aanvullende kosten. Als u deze kredietkosten wilt vermijden, overweeg dan om het uitstaande saldo van de kredietkaart volledig te betalen elke maand. Zo kunt u gratis gebruik maken van de kredietkaart, terwijl u nog steeds maximaal profiteert van de punten en voordelen die worden aangeboden door de kaartverstrekker.

Het is belangrijk om verschillende kaarten te vergelijken voordat u een beslissing neemt. Overweeg de jaarlijkse kosten, de rentetarieven, de mate van acceptatie en elk beloningsprogramma voordat u een keuze maakt. Kies een kaart die bij je verleden en de manier waarop je geld uitgeeft.

Conclusie

Betaal- en kredietkaarten maken ons leven daardoor en geven ons meer vrijheid om te winkelen en online te kopen. Betaalkaarten schrijven geld direct van onze bankrekening af en helpen ons om ons uitgaven te beheren. Kredietkaarten lenen ons geld uit dat we niet verwerven en moeten we in de maand aanvullend terug betalen. Iedereen kiest uiteindelijk de juiste methode van betalen voor zichzelf en in bepaalde situaties zou een van deze twee de voorkeur hebben boven de ander.