Als een object dat zich in het gebied beweegt, wordt gedetecteerd, activeren de sensoren de juiste acties, zoals het inschakelen van de lichten. Deze zijn erg handig bij het detecteren van diefstal. Dit type systeem is vrij duur, maar het is een van de meest betrouwbare apparaten die er zijn. Het heeft vele voordelen, zoals het extreem nauwkeurig detecteren van bewegingen en het niet nodig hebben van batterijen.

Het derde niveau van aanwezigheidsdetectie wordt actief genoemd. Hiervoor is een batterij nodig en moet het personeel een batterijlader dragen. Dit is de duurste vorm van aanwezigheidsdetectie en wordt veelal gebruikt voor industriële toepassingen zoals luchthavens en treinstations. Het vereist een bekwame menselijke operator en is geen goede optie voor een normale kantooromgeving. De menselijke operator gebruikt de radiosignalen die door de camera worden verzonden om de sensor te activeren.

Het vierde niveau van aanwezigheidsdetectie heet infrarood van hoge kwaliteit. Dit is een van de beste vormen van aanwezigheidsdetectie omdat het nauwkeurig en betrouwbaar is, signalen of camera's gebruikt en er geen handmatige interactie met de machine nodig is.

Aanwezigheidsdetectoren hebben een verscheidenheid aan functies en toepassingen die kunnen worden gevonden door een zoekopdracht uit te voeren. Een aanwezigheidsmelder wordt het meest gebruikt voor het bewaken van de kantoorruimte en de beweging van een medewerker in een bepaald gebied.

.