Overspanningsbeveiliging: Wat het is en hoe het werkt

Iedereen is bekend met het belang van stroom voor onze dagelijkse activiteiten. Helaas zijn er verschillende gevaren in onze elektrische systemen, waaronder overspanningen. Deze kunnen optreden bij kortsluiting, blikseminslag en stroompieken veroorzaakt door het elektriciteitsnetwerk. Het is ook belangrijk om de juiste bescherming te hebben om essentiële apparatuur en elektronica te beschermen tegen deze gevaren. In dit artikel gaan we dieper in op overspanningsbeveiliging en hoe het werkt.

Wat is overspanningsbeveiliging?

Overspanningsbeveiliging is een systeem dat wordt gebruikt om apparatuur en elektronica te beschermen tegen de gevolgen van overspanning. Deze overspanning kan leiden tot onderliggende elektrische apparaten zoals airconditioners, koelkasten, en andere grote verbruikers kunnen worden uitgeschakeld of uitgeschakeld. Ook kan er een overspanning ontstaan ​​door blikseminslag in de buurt van het huis of een stroomopslag in het net.

Waarom is overspanningsbeveiliging belangrijk?

Overspanningen kunnen essentieel zijn. Een kortsluiting in het elektrische systeem van een huis kan worden opgelost in het niet functioneren van apparatuur zoals computers, televisies, en zelfs koffiezetapparaten. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot permanente merkschade. Daarom is het belangrijk om uw woning te beschermen met overspanningsbeveiliging.

Overspanningsbeveiliging zorgt voor een veiligere woonomgeving en beschermt uw apparatuur en elektronica tegen de gevolgen van overspanning. Dit kan u helpen voorkomen dat u kostbare apparatuur moet vervangen of repareren na een stroompiek.

Hoe werkt overspanningsbeveiliging?

Overspanningsbeveiliging werkt door de extra spanning van de stroom te verlagen tot een veilig niveau. Dit gebeurt door middel van componenten die stroom geleiden. Deze componenten worden metaaloxidevaristoren (MOV's) genoemd. Wanneer er te veel spanning van stroom is, wordt de MOV zelf geleidend waardoor hij de extra spanning verlaagt.

Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiligers. Sommige zijn bedoeld voor gebruik in woonhuizen en andere worden gebruikt voor grote, commerciële gebouwen. Overspanningsbeveiligingen kunnen worden aangesloten op de belangrijkste elektriciteitsleiding, of kunnen worden aangesloten op aparte circuits voor bijvoorbeeld airconditioning of verwarming.

Soorten overspanningsbeveiliging

Er zijn twee soorten overspanningsbeveiliging: intern en extern.

Interne overspanningsbeveiliging

Interne overspanningsbeveiliging is gedeeltelijk leverbaar in woonhuizen. Een interne beveiliging wordt uitgesloten geplaatst in een stopcontact of bij de meterkast. Interne overspanningsbeveiliging werkt door de spanning van de stroom te verlagen als dit een te hoog niveau bereikt. Deze interne overspanningsbeveiliging kan worden aangesloten met elk stopcontact of circuit binnen uw huis.

Externe overspanningsbeveiliging

Externe overspanningsbeveiliging wordt zelden gebruikt in commerciële gebouwen en grote woonhuizen. Dit type beveiliging wordt direct op de elektriciteitsleiding van het aangesloten gebouw. Externe overspanningsbeveiliging werkt op dezelfde manier als interne overspanningsbeveiliging, maar biedt extra bescherming doordat het bij de bron van de stroompiek wordt geplaatst.

Hoe een overspanningsbeveiliger kiezen?

Bij het kiezen van een overspanningsbeveiliger is het belangrijk om de juiste keuze te maken voor uw specifieke woon- of commerciële omgeving. U moet ook nadenken over het soort apparatuur dat u wilt beschermen, zoals computers, televisies, of andere elektronica.

Overweeg ook de grootte van uw huis en het aantal circuits dat u wilt beschermen. Het is raadzaam om met een specialist te spreken en aan te geven wat uw specifieke wensen zijn.

Professionele installatie

Het is ook belangrijk om de overspanningsbeveiliger door een professional te laten installeren. Een goede installatie zorgt ervoor dat de beveiliger correct werkt en u optimaal beschermt tegen de gevolgen van overspanning.

Conclusie

Overspanningsbeveiliging is essentieel om uw huis en bedrijf te beschermen tegen de gevolgen van overspanning. Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiliging die kunnen worden vergeleken, variërend van de interne beveiliging die wordt gebruikt in huizen, tot de externe beveiliging die vaak in grote commerciële gebouwen wordt geplaatst.

Het is belangrijk om de juiste overspanningsbeveiliging te kiezen voor uw specifieke behoeften. Het is ook belangrijk om deze door een professional te laten installeren, zodat u er zeker van bent dat de beveiliger correct werkt en uw gebouw optimaal beschermt.