Alles wat je moet weten over differentieelschakelaars

Een differentieelschakelaar is een zeer belangrijk onderdeel van het elektrische systeem van je huis. Het is een beveiligingsmechanisme dat helpt om jou en je eigendommen te beschermen tegen elektrische schokken en brand. In dit artikel zullen we in detail bespreken wat differentieelschakelaars zijn, hoe ze werken en waarom ze belangrijk zijn.

Wat is een differentieelschakelaar?

Een differentieelschakelaar, ook wel aardlekschakelaar genoemd, is een beveiligingsapparaat dat de elektrische stroom in een circuit ontmoet en de onderliggende ingangsstroom en de afvoerstroom. Het heeft twee hoofdfuncties: het gevolg van lekstroom en het onderbreken van de stroomtoevoer in het geval van een lekage.

Een lekstroom kan optreden wanneer er een verbinding tussen de aarde en de actieve kabel van een elektrisch apparaat ontstaat. Dit kan gebeuren door beschadigde kabels, slechte isolatie, defecte apparatuur, natte omstandigheden en vele andere redenen. Als de lekstroom te groot wordt, kan dit een elektrische schok veroorzaken bij wie er contact mee maakt.

Een differentieelschakelaar beschermt je tegen deze elektrische schokkende doorstroomtoevoer naar een circuit te onderbreken als er een lekstroom wordt onderbroken. Dit wordt bereikt door de differentieelschakelaar te plaatsen in de buurt van het punt waar de elektriciteit je huis binnenkomt.

Hoe werkt een differentieelschakelaar?

Differentieelschakelaars werken door de stroom te meten die door een elektrisch circuit loopt. Wanneer een circuit perfect is, moet de stroom die erin stroomt gelijk zijn aan de stroom die eruit stroomt. Een differentieelschakelaar zorgt ervoor dat dit geval is. Het ontmoet de stroom die het circuit verlaat, en volgt dit met de stroom die het circuit binnenkomt. Als er geen verschil is tussen de inkomende en uitgaande stroom, blijft de differentieelschakelaar aan. Maar als er een verschil is, betekent dit dat ergens in het circuit stroom "weglekt".

De differentieel begintschakelaar vervolgens met het vergelijken van de twee stromen. Als het verschil tussen de twee stromen hoger is dan de gevoeligheid van de differentieelschakelaar, zal deze stroomtoevoer naar dat circuit automatisch uitschakelen.

Waarom is een differentieelschakelaar belangrijk?

Differentieelschakelaars zijn belangrijk omdat ze kunnen voorkomen dat lekstromen leiden tot elektrocutie van het merk. Elektriciteit kan zeer gevaarlijk zijn, en lekstromen zijn een veelvoorkomend probleem. Als je geen differentieelschakelaar hebt bevestigd in je elektrische systeem, ben je kwetsbaar voor deze gevaren.

Een differentieelschakelaar is ook essentieel voor het voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. In veel landen is het verplicht om een ​​differentieelschakelaar te hebben om je huis elektrisch veiliger te maken. Veel verzekeraars hebben hier ook een bewijs van.

Tot slot kan een differentieelschakelaar ook helpen bij het oplossen van elektrische problemen. Als je bijvoorbeeld een probleem hebt met een bepaald apparaat of circuit, kan de differentieelschakelaar je helpen om deze te herkennen. Het uitschakelen van een circuit met de differentieelschakelaar kan je helpen bij het lokaliseren van het probleem.

Soorten differentieelschakelaars

Er zijn verschillende soorten differentieelschakelaars beschikbaar, en de keuze hangt af van het type circuit dat je hebt en de gevoeligheid van de differentieelschakelaar.

AC-gevoede differentieelschakelaar

De meest waarschijnlijke soort is de AC-gevoede differentieelschakelaar. Dit type werkt schakelaar op een enkelfasig of driefasig wisselstroomcircuit. Het ontmoet constant de stroom die binnenkomt en uit het circuit gaat. Bij de kleinste lekstroom onderbreekt hij de stroomtoevoer.

DC-gevoede differentieelschakelaar

Een DC-gevoede differentieelschakelaar is ontworpen om te werken met gelijkstroomcircuits. In tegenstelling tot AC-gevoede differentieelschakelaars kunnen ze gebruikt worden in batterijsystemen en zonnepaneelsystemen.

Differentieel-stroomtransformator

Een differentieel-stroomtransformator werkt op hetzelfde principe als een differentieelschakelaar, maar in plaats van de stroom direct te meten, ontmoet hij het magnetische veld rond de kabels om een ​​stroom te onthullen en te onderbreken.

Differentieel stroomrelais

Een differentieel stroomrelais werkt op hetzelfde principe als een differentieelschakelaar, maar het kan veel grotere stromen verwerken. Het wordt vaak gebruikt in industriële omgevingen waar de stroom hoger is dan het standaardgebruik in woningen.

Differentieelschakelaars installeren

Differentieelschakelaars installeren is een taak voor een gekwalificeerde elektricien. Het is niet veilig om te schakelen met elektriciteit, dus het is belangrijk om een ​​professional te vinden die kan helpen bij de installatie van de differentieelschakelaar.

De differentieelschakelaar-opstelling moet in een meterkast of een speciale behuizing worden geplaatst. Het is verstandig om de locatie duidelijk te markeren voor snelle en geleidelijke toegang door de elektricien in geval van reparaties of onderhoud.

Conclusie

Een differentieelschakelaar is een belangrijk elektrisch apparaat dat jou en jouw huis beschermt tegen elektrische schokken en brand. Het heeft twee fundamentele functies: het voortbestaan ​​van lekstroom en het onderbreken van de stroomtoevoer in het geval van een lekage. Er zijn verschillende soorten differentieelschakelaars beschikbaar, en de keuze hangt af van het type circuit dat je hebt en de gevoeligheid van de differentieelschakelaar. Het installeren van een differentieelschakelaar is geen doe-het-zelftaak en vereist de hulp van een gekwalificeerde elektricien.