Bijvoorbeeld, hij of zij moet in staat zijn om de factoren die de totale constructie uitkomst met inbegrip van het klimaat en de lokale terrein zal beïnvloeden kennen.

Zodra het bouwproject wordt gewerkt, de constructeur is verantwoordelijk voor het creëren en implementeren van het plan en middelen om de doelstellingen van het project. Een groot deel van de machinebouw is betrokken bij het ontwerpen en het creëren van de componenten van een gebouw of een systeem en het bevat mechanische framing, gebouwschil, dakbedekking, brandbeveiligingssystemen, en ga zo maar door.

Andere disciplines van de civiele techniek onder de civiele techniek en milieu, afvalbeheer, en gevaarlijke stoffen. Deze disciplines werken nauw samen met het bouwproject zelf evenals de gebruikte materialen en de methoden van hoe het project is gepland en uitgevoerd.

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van civiele techniek is het gebruik van robotica in het bouwproject. Het gaat om het ontwerpen, bouwen en testen van robotsystemen die de werknemers in de bouw zal helpen door het verwijderen van een deel van de risico's van het construeren van de structuur. Dit staat bekend als de robotica team en hun rol is om de bouwvakkers te helpen bij het vervullen van hun taken te betrekken alles van het afronden van de gehele bouwproject om veilig transport van alle materialen.

In het bouwproject, is burgerlijk ingenieur vaak direct betrokken bij het ontwerp proces en dit is waar zijn of haar capaciteiten echt in het spel komen. De elementen van het ontwerp zal worden ontwikkeld in samenwerking met de klant en als het gaat om de uitvoering fase zal de ingenieur verantwoordelijk voor de uitvoering van het ontwerp, alsmede de fysieke uitvoering van het plan. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het project, want als het ontwerp niet werkt zoals gepland, dan is het hele project zou kunnen gaan buik omhoog en zo de verantwoordelijkheid voor deze fasen valt op de schouders van de burgerlijk ingenieur.

.